80 jaar vrijheid – expositie

In de Broederschapshuisjes wordt momenteel een kleine tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding ingericht. Enkele fotoseries over deze onderwerpen zijn tot filmpjes verwerkt.

Tijdens en na de bevrijding was de bevolking uitzinnig van vreugde en werd er overal gefeest met verkleedpartijen en optochten met praalwagens.

80 jaar vrijheid praalwagen

Bevrijding en feesten

Monumenten en herdenken

In de jaren na de bevrijding werden er her en der monumenten opgericht ter herdenking aan de oorlogsslachtoffers en uit dankbaarheid aan onze bevrijders. Recent is er nog een plastiek op het Berlijnplein geplaatst ter herinnering aan 4 en 5 mei.

Ook werden er herdenkingspenningen, -tegels, -kranten en tentoonstellingen gemaakt

In de laatste winter van de oorlog was het niet alleen erg koud, maar er was ook nog een vreselijk tekort aan voedsel en brandstof. Er werd honger geleden en mensen gingen wanhopig op zoek naar eten. Men kon zich zelfs met suikerbieten weer even ’tevreden’ stellen. Na de bevrijding werd er vanuit de lucht voedsel gedropt.

Voedseltekort

Voedseltekorten

80 jaar vrijheid vervolgin en onderduiken

Vervolging en onderduiken – Verzet en verraad

Om aan de wandaden van de Duitsers te ontkomen moesten veel mensen onderduiken. Velen werden zo ernstig bedreigd dat ze zich in schuilkelders moesten verstoppen. Soms werkten onderduikers mee in een bedrijf.

De bedreigende en gruwelijk antisemitische teksten spreken voor zich…

Tijdens de strijd in de lucht stortten er enkele gevechtsvliegtuigen van de Duitsers en van de geallieerden in onze omgeving neer.

80 jaar vrijheid militaire strijd

Militaire strijd

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00