Maartnummer (2025) van ‘Rond Leidsche Rijn en Vleutensche Wetering’

In dit nummer: ★De adoptie van zeven graven van de AVRO Lancaster ED319 DX-H★Ondergronds Verleden (47) Veldlopen Rijnenburg; We gaan naar buiten!★Groepsfoto – Openbare School aan de Meerndijk ca. 1940★De geschiedenis van het Poesiealbum★De Stichtse Landbrief★Herinneringen aan Vleuterweide: Bieten dunnen★Terug naar Vleuten (42) De oorlog★Een kijk van nu op een kiek van toen – De … Lees meer

Stichtse Landbrief

Tijdschriften zijn verkrijgbaar in de Broederschapshuisjes, Dorpsstraat 1 te Vleuten tijdens openingstijden van ons documentatiecentrum/museum. Je kunt het tijdschrift ook bestellen met de button hiernaast.

Door: Ron, Kevin en Pim Klunder

In de eerdere edities van dit blad is onderzoek gedaan naar de Lancaster ED319 DX-H die in januari 1943 is neergestort te Haarzuilens. Nu, een paar jaar later, kunnen we dit verhaal verder aanvullen. Wij, drie heren uit Maarssenbroek: Ron, Kevin en Pim Klunder, hebben de graven van deze zeven mannen geadopteerd. In een serie artikelen zullen wij de bemanningsleden uitgebreid beschrijven.

Door: Veronique Voorn-Verkleij

Welk meisje heeft het niet gehad, een ‘Poesiealbum’. In mijn jeugd was het vooral in de leeftijd van de lagere school, zo tussen 6 en 12 jaar, dat deze boekjes werden uitgeleend aan familie en vriendinnetjes. Die schreven er een versje in en plakten plaatjes die er speciaal voor bedoeld waren. Waar komt dit gebruik vandaan?

Door: Veronique Voorn-Verkleij

Op 17 mei 2025 is het precies 650 jaar geleden dat alle leden van de Staten van Utrecht bijeenkwamen om van bisschop Arnold van Horne een getekend exemplaar in ontvangst te nemen van een document dat de Stichtse Landbrief is gaan heten. Waarschijnlijk gebeurde dit in de kapittelzaal van de Domkerk. Van deze brief zijn zeven exemplaren bewaard gebleven in de archieven van de bisschop, de Staten, de kapittels en de stad Utrecht. De datum 17 mei 1375 markeert het startpunt van Utrecht als provincie. De datum 17 mei 2025 zal ook het startpunt zijn van allerlei festiviteiten in de stad en provincie Utrecht.

Door: Jan H. Huiting

De aanleiding voor dit stukje is de vondst van een proces dat in 1436 is gevoerd over de verplichting om over de oogst van rapen een tiende deel af te dragen. En het onderwerp raapzaad, of later vaak koolzaad, is best actueel. Door de klimaatverandering wordt onze omgeving steeds aantrekkelijker voor raapzaad en de plant nestelt zich dan graag en snel op voedselrijke bermen en hellingen, zoals dijken. Tussen 1990 en nu is raapzaad vertienvoudigd.

In dit nummer:
★De adoptie van zeven graven van de AVRO Lancaster ED319 DX-H
★Ondergronds Verleden (47) Veldlopen Rijnenburg; We gaan naar buiten!
★Groepsfoto – Openbare School aan de Meerndijk ca. 1940
★De geschiedenis van het Poesiealbum
★De Stichtse Landbrief
★Herinneringen aan Vleuterweide: Bieten dunnen
★Terug naar Vleuten (42) De oorlog
★Een kijk van nu op een kiek van toen – De Hogeweide nummer
★Echt Gebeurd! Jeugdpagina
★Uit de oude doos (26) Het laatste gemeentepaard
★De opkomst van raapzaad
★Van over het Kanaal – Land om land

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00